Sunday, January 22, 2012

Chanel les Exclusifs


Coco Chanel
Det finns mycket parfym och ett av de mest välkända märkena är Chanel. Redan1920 lanserade de sin ikon Chanel No 5 som jag tror att de allra allra flesta har hört talas om, hur ointresserad av parfym man än är. Chanels baslinje finns att köpa på de flesta varuhus men de har också en prestigelinje, Chanel les Exclusif. Tre av de parfymer som ingår i den tänkte jag snabbpresentera här.

Vad är då grejen med dessa?

Chanel les Exclusifs består av olika 13 dofter som har en gemensam faktor - de luktar pengar. Och nu menar jag inte  svettiga sedlar eller ärgade femtioöringar. Jag menar inte heller den nidbild många har av hur pälsklädda Östermalmstanter luktar när de går på  teater. Nej, dessa är 13 olika auror av ren klass och sofistikering, luktmässiga mästerverk, tillgängliga att ta på vid behov.

Vidare till dofterna:

Chanel No 22. Champagne i doftformat. Luktar så avskrubbat, rent och avståndstagande att man tappar andan. Kalla liljekonvaljer, skarp tvål och fruktsoda. Tänk dig en iskall blond fotomodell som dissar allt och alla men som man ändå inte kan låta blir att smöra för eftersom hon är så vacker - det är Chanel No 22.

Cuir de Russie (= ryskt läder). Rökigt läder mjukas upp av blomnoter från ylang-ylang, ros och jasmin. Iris ger kompositionen en känsla av lyx och svalka. Tänk er en vinterdag, Greta Garbo gör entré på en klubb. Långsamt drar hon av sig sina skinnhandskar, ett finger i taget, sen tar hon av hatt och kappa och räcker garderobsflickan - jepp, den doften. I mitt tycke den snyggaste läderdoft som någonsin gjorts.


Bois des Iles. Startar barskt med trä och tvål men inom 10 minuter är det som om parfymen sjunker ner i ett aromatiskt bad, slappnar av och bara blommar ut i ett moln av kryddor, speciellt kanel och vanilj, exotiska träslag och väldoftande kådor. Detta är lukten av när man åker iväg till sin alldeles egna söderhavsö för att slappna av. Det är kväll, man ligger i den specialdesignade hammocken och läppjar ett glas congnac efter maten. Det enda som hörs är palmbladen som prasslar i vinden och tjänstefolkets tassande fötter när de förbereder kvällens dessert, tillagad med kryddorna från ön. Skapad första gången 1926 och enormt efterapad av andra parfymmakare är detta kanske den vänligaste och varmaste av Chanel les Exclusifs. Den bästa doft jag kan tänka mig när man behöver respit från en eländig svensk vinterdag.






No comments:

Post a Comment