Sunday, January 15, 2012
l'Artisan Tea for Two
Te är en doftnot som nog alla känner igen men som kan vara svår att beskriva i ord. Den är lite höig, aningens bitter men extremt hemtrevlig och passar bra till kakor. Detta har franska parfymhuset l'Artisan tagit fasta på när de skapade doften "Tea for Two".
Det första som händer när man tar på Tea for Two är att man känner en rejäl puff av rökigt lapsang souchong-te. För att balansera upp röken finns en not av något bakat med en smula vanilj i bakgrunden. Jag tycker att det luktar exakt som Mariekex.
Röken håller i sig första timmen men tonar sen bort till förmån för hö och tobak. Och med tobak menar jag inte gamla cigg utan som tobak luktar innan man röker den. Man får intryck av ett robust grönt te. Det finns även kryddor med i bilden, kanske serveras teet till en mjuk pepparkaka? Senare uppfattar jag teet mer som helt naturellt svart te, smaksatt med en tesked honung som långsamt har fått smälta. Framåt slutet verkar kryddorna och teet ha gift sig och nu får man intryck av indiskt chai-te. Kryddigt, sött och gott, värmer och lugnar om kvällen.
Tea for Two är mer en "luktinspelning av en trevlig situation" än en klassisk parfym. Den morphar över olika varianter av te-fika och verkar få doftnoterna att gå runt runt, ibland är kryddorna del av kakan, ibland hör den ihop med teet. Honungen beter sig på samma sätt. En annan intressant aspekt är att de noter som ingår är inga noter man traditionellt associerar med något kön, vilket gör att "Tea for Two" passar lika bra på herrar som på damer.
Framförallt är detta en mysparfym. Något man tar på en kall vinterdag när man bara vill sitta inne och skvallra över en kopp te. Jag tycker också att den gör ett riktigt bra jobb när man vet att det kommer att bli en skitdag och man önskar att det fanns nåt lugnt och snällt som skulle kunna hålla en i handen och viskar att allt kommer att gå bra.
Officiella doftnoter: ingefära, rökt te, honung
Parfymen är skapad av Olivia Giacobetti
Foto: http://old-photos.blogspot.com
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment