Thursday, February 2, 2012

Vad är nicheparfym?


Nicheparfym, det är ett samingsbegrepp på icke-mainstream-parfym. Lite förenklat kan man säga att det är sån parfym som inte säljs på Åhlens och görs av företag som kanske i större utsträckning drivs av en konstnärlig vision än av att bara vilja tjäna pengar. Svenska parfymhuset Byredo är ett exempel på vad som brukar räknas som nicheparfym. Andra exempel är Serge Lutens, ett egentligen ganska stort märke men jag tycker ändå att de förtjänar att benämnas som nicheparfym eftersom de brukar köra en ganska egensinnig stil, fler exempel är  Annick Gourtal, Le Labo eller Frederic Malle.

Indieparfymörerer är ett besläktat begrepp. Det är en eller ett fåtal parfymörer som har ett eget varumärke (Åhlensparfymerna ägs av storföretag) och gör den parfym som de känner för. Några exempel som jag gillar här är DSH Perfumes, Ateleir Colognes, Tauer Perfumes och Vero Profumo.

En subgrupp bland indieparfymörerna är de som bara använder naturliga råvaror. Vissa av dessa har rötter inom aromterapi och de tenderar att ha ett lite mer hippimässigt tänk. Helt naturliga parfymer känns ofta lite murrigare och mer massageoljemässiga än konventionella dofter men det finns några riktigt lysande undantag. Främst tänker jag nu på Aftelier Perfumes dofter, skapade av Mandy Aftel som även gör naturliga smakessenser, teer och hudprodukter. Anyas Garden är ett annat bra exempel. Jag har recenserat en hel del dofter från nämnda märken på min engelska blogg, fragrantfanatic, kolla gärna där om ni är intresserade! Eller fråga!

I veckan avgjordes för första gången "FiFi Indie Awards". "FiFi Awards" (observera, utan "indie" i namnet) är en årlig priscermoni som  är lite parfymvärldens motsvarighet till Oscarsgalan. Olika dofter är nominerade i kategorier som "Bästa lyxdoft för kvinnor", "Bästa "popular appeal"-doft för kvinnor" (sorry, jag kommer bara inte på en översättning förutom mainstream, vilket ju har en lite negativ klang), "Bästa reklamkampanj", "Bästa parfymförpackning" etc. Det har även funnits en "Bästa nya oberoende nichedoft"-kategori, men många har känt att man vill göra mer för att lyfta fram och visa på vilken ynnest av fantastiska och extraordinära doftupplevelser som finns bara man lyfter näsan och börjar titta runt lite så nu har man, förutom äran, instiftat ett schysst pengapris och alltihop går under namnet "FiFi Indie Awards". Vinnare blev doften 06 Amanu från Odin Fragrances New York.

 Odin beskrivs på hemsidan enligt följande (och jag tänker inte ens försöka översätta, tror inte att den här överväldigande svulstigheten är möjlig att uttrycka på svenska):

The primitive ambiance of southern Mediterranean peaks combined with the ancient fertility of Anatolian soils brings forth a herbaceous blend of verdant galbanum and raw lentisque. The cortex of Amanu revolves around the woody rusticity of cedarleaf and the heady complexity of jasmine sambac. Rooting textures of amberwood, musk and live moss endow this earthy scent with a lush maturity.

Top:
Blood Orange, Green Galbanum, Lentisque
Middle: Aged Cedarleaf, Jasmin Sambac, Magnolia
Bottom: Amberwood, Sheer Musk, Live Moss 



Låter som en helt ok doft, tycker jag!

No comments:

Post a Comment