Saturday, March 10, 2012

Doftfamiljerna


Människor verkar ha en inbyggd drift att kategorisera, generalisera och dela in allt de träffar på i hanterbara fack. Så även med parfyrmer. Det finns olika system, Michael Edwards utvecklade 1983 ett system som heter dofthjulet, se illustration ovan. Jag tycker personligen att det känns lite krystat, för mig går det bra med bara ett fack för floral, ett för oriental och ett för trä. Det är underförstått att man kan blanda lite som man vill. Så, här kommer doftfamiljerna om det var jag som hade gjort ett urval.

Akvatisk - En modern doftkategori för parfymer som återger en känsla av vatten. Det kan lukta nyduschat, smältvatten som droppar från en glaciär, hav eller strand vid Medelhavet. Brukar fungera lika bra på damer som herrar.

Blommor - En bred doftfamilj där blommorna har huvudrollen. Ibland får en sorts blomma dominera, ibland kombineras flera sorter ihop till en hel bukett. Exempel på blomnoter som används inom parfymindustrin är liljekonvalj, syren, ros, tuberos (natthyacint) och jasmin. För att skapa djup kan parfymören välja att kombinera blommorna med andra element, t.ex. gröna blad, kryddor, mysk eller fruktnoter. Innehåller i huvudsak feminina dofter men undantag finns. 

Citrus - Dofterna i denna familj domineras av citrusaromer som bergamott, citron, apelsin, mandarin eller grapefrukt. De är i regel lätta, fräscha och somriga - fullständigt sprudlande av energi.

Gourmand - En annan modern doftfamilj där parfymören låter sig inspireras av mat och dryck. T.ex återfinns här noter som thé, kaffe, nybakt bröd, vaniljpudding, choklad, lakrits eller nötter.

Grönt - I denna doftfamilj får noter från gröna växter, olika blad och nyklippt gräs dominera. Dessa dofter är typiskt lätta och sportiga, till för både för kvinnor och män.

Frukt - Precis som namnet antyder luktar fruktiga dofter frukt. De kan t.ex vara syrliga med inslag av gröna äpplen, söta med jordgubbar, melon och persikor, exotiska med mango eller lytchee eller syltiga som plommonmarmelad.

Läder/Tobak/Rök - Rökiga, mörka och kryddiga dofter. Läder i parfym kan dofta allt ifrån ett par eleganta mockahandskar till lukten av en sadel som hänger i stallet. Rök kan vara allt ifrån att mysa framför brasan till den heliga rökelsen som bränns under en katolsk mässa. Perfekta höst och vinterdofter.

Oriental - Yppiga, varma och sensuella dofter. Deras främsta kännetecken är att de vilar på en sammetsmjuk bas, bestående av exotiska träslag, olika kådor, kryddor som vanilj och kanel, rökelse och mysk.

Trä/Fougère - Dofterna i denna familj är varma, mörka och fylliga. De baseras på doftämnen från träer och örter som t.ex. sandelträ, ceder, en, vetiver, lavender eller patchouli. Tradionellt klassades dessa dofter som maskulina men nuförtiden görs många fantastiska trä- och örtbaserade dofter för kvinnor, eller som unisex.

No comments:

Post a Comment